Mein Deutsch

Recenze: Nicos Weg

ALL LEVELS Vydáno dne 07.10.2020

Recenze skvělého filmu vhodného pro úplné začátečníky i mírně pokročilé.



Nicos Weg

Nicos Weg (recenze)

V tomto článku bych Vám chtěl představit skvělý počin od Deutsche Welle TTT *1 – film Nicos Weg z roku 2017.

Nico je Španěl, který se bez téměř jakékoli znalosti němčiny ocitne v Německu. Musí se protloukat, seč to jde – v tom mu naštěstí pomáhají přátelé, které postupně na své cestě potká. Prochází typickými každodenními situacemi a nechybí ani milostná zápletka a menší dramata.
Nicos Weg je nejen cesta Německem, ale i cesta za lepší němčinou. Během tří dílů filmu se Nico spolu s vámi postupně vypracuje z úplného začátečníka na úrovni A0-A1 až na úroveň B1.

Ačkoli se jedná o “výukové video”, nenajdeme v něm typické nepřirozené rozhovory ani přihlouplé zápletky. Nico logicky používá hlavně z počátku jednoduchá spojení. Ačkoli jsou rozhovory (především v prvním filmu) postaveny na základních slovíčkách a frázích, nepůsobí nijak uměle a těžkopádně.

Velice oceňuji to, že tvůrci nenechali žádného aktéra (včetně hlavního hrdiny) mluvit s cizineckým přízvukem. Naopak – od úplného začátku slyšíme krásnou, správnou němčinu. Pouze na začátku si Nico vypomáhá angličtinou.

Pro koho je film určen

Jelikož film obsahuje titulky, mohu ho doporučit i úplným začátečníkům. Díky snadno pochopitelnému ději porozumí téměř všemu. Navíc se mohou ztotožnit s hlavním aktérem a jeho těžkostmi při učení německého jazyka.
Nenechte se odradit tím, že samotný Nico se učí velmi rychle (za necelé dvě hodiny se vyšvihne vždy o úroveň výš) – berte to spíše jako motivaci. :-)

Nicos Weg

Jak film využít

Nejjednodušším způsobem je samořejmě sledovat film jako jakýkoli jiný a užít si ho třeba s partnerem či kamarády. Kvalita snímku vám to plně umožní.

Lze ho ale brát také jako výukové video – každá kapitola je vlastně dialog pro nějakou konkrétní situaci (představování se, získávání informací, určování času, pracovní pohovor…).
Při skupinové výuce si mohou studenti situaci sami znovu přehrát s použitím stejných či podobných frází.
Samouci si mohou pustit např. pouze téma, které je zajímá nebo které se potřebují aktuálně naučit.
Pro učitele je film skvělým nástrojem pro výuku konverzace, ale i slovní zásoby, gramatiky a výslovnosti. Na to lze sice teoreticky použít jakýkoli německý film, ale Nicos Weg je dostatečně jednoduchý na to, aby ho zvládli po kouskách sledovat i studenti dosud němčinou nepolíbení.
Způsobů, jak film využít, je samozřejmě mnohem více – jak s ním naložíte je už zcela vás.

Odkazy

Film najdete na stránkách Deutsche Welle i volně na Youtube. Není úplně snadné dostat se na správnou adresu, proto zde předkládám pár odkazů:

Celé filmy (YouTube):

A1
A2
B1

Pro výuku (DW):

rozcestník
A1 – kapitoly
A2 – kapitoly
B1 – kapitoly
Každá úroveň obsahuje jako bonus i komplexní závěrečný test, kde si student zkusí, jak je na tom s porozuměním poslechu, čtení apod. – vše je tematicky spjato s právě zhlédnutým filmem.

Překlad:
  1. německá veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost určená pro vysílání do zahraničí


Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Není cesta jako cesta

Když se řekne cesta, může to být dlážděná či asfaltová silnice, může to být cesta kolem světa, která není ani dlážděná, ani asfaltová, může to být cesta z domu do práce autem. My řekneme cesta. V němčině je však nutné tyto rozdíly respektovat a správně popisovat.
ALL LEVELS

Rezension: Hueber (cvičebnice)

Recenze velmi kvalitních knih vydavatelství Hueber, s nimiž si procvičíte všechny jazykové dovednosti i prostředky.

STARTER

Němčina pro začátečníky

Přehled dostupných materiálů na tomto webu, které jsou určeny začátečníkům.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář