Mein Deutsch

Jak se naučit německy?

 

Ahoj! Chtěla bych se naučit německy, alespoň nějaké základy sama doma. Mám motivaci-za cca dva měsíce jedu do německy mluvících zemí a od září budeme mít němčinu ve škole. Ale hlavní problém je že nevím jak začít. Mám se učit slovíčka+členy nebo rovnou celé věty? Nebo nějaké osvědčené stránky na němčinu nebo jiné zdroje, když nemám možnost utrácení za učebnice?

Moc díky za odpovědi

Ahoj Klárko! :)
Já jsem se před pár lety naučil německy také sám, a to poměrně přirozeným způsobem, tak jako se učíme jazyk mateřský – poslech, čtení, nápodoba…
Pasivní část jazyka si lze osvojit celkem snadno – stačí pravidelně poslouchat, číst, koukat na filmy a postupně začneme rozumět víc a víc.
Dokonce i aktivní jazykové dovednosti (mluvení a psaní) se dají takto bezpracně naučit, řekněme tak do úrovně B1. Chceme-li se dostat výše, nebo chceme-li, aby náš učební postup byl rychlejší, je nutno přibrat i další metody (pravidelně psát a mluvit, ideálně se zpětnou vazbou).

Důležité je používat materiály přiměřené úrovně, aby nás přílišná obtížnost neodradila od dalšího studia. Pro poslech a čtení je to snadné: Jak na to – Zjednodušená četba.
I jednoduchá videa lze nalézt – kromě samozřejmostí jako Peppa Pig v němčině existuje např. Nicos Weg.

Každý má jiné tempo učení a zpravidla platí, že čím mladší student, tím rychleji a s menší námahou je schopen postupovat. Při použití správných metod, dostatku motivace a času je teoreticky možné zvládnout naučit se jazyk z nuly na C2 za pár let.

Jakékoli další dotazy rád zodpovím. :)

(Pokud bys měla zájem, učím online a nabízím zkušební hodinu zdarma, kde ti rád dám další tipy a odkážu na materiály či online komunity.)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.