Mein Deutsch

Opakování slovní zásoby - clozemaster

 

Narazil jsem před časem na stránku clozemaster.com a chtěl bych se podělit o své zkušenosti. Mají tam na výběr spoustu jazyků, které se můžete učit, většinou v kombinaci s angličtinou, takže kdo má znalost pouze češtiny, asi to pro něj nejspíš nebude.

Zkoušení slovíček probíhá na základě vynechání slova ve větě. Můžete si nastavit, zda se chcete zkoušet výběrem ze čtyř možností a nebo dané slovo manuálně napsat na klávesnici, což mi připadá jako mnohem lepší způsob učení (v psychologii učení se hovoří o active recall, doporučuji najít články).

Můžete si vybrat, zda se chcete učit 100 nejfrekven­tovanějších slov, či pokračovat dále těmi složitějšími, údajně až 50 tis. Momentálně se učím modul 2000 most common words.

Věty by měly pocházet z online korpusu a zatím jsem nenarazil na vadné věty. Pokud se vám ale nějaká nezdá, můžete ji samozřejmě nahlásit či odebrat ze svého zkoušení. Někdy jsem i trochu skeptický, zda dané slovo je opravdu jedno z nejfrekvento­vanějších, ale holt žádná aplikace není dokonalá.

Aplikace má i své nevýhody, překlady vět jsou řešené pomocí google translate, ale u germánských jazyků mi překlady zatím nepřišly vůbec špatné. Určitě semtam člověk narazí na něco podezřelého, ale to si většinou ověřím ve slovníku. Stejně tak nahrávky jsou počítačové, ale mě se zase jedná hlavně o slovní zásobu.

Velká výhoda je potom u placené verze, kdy si můžete přidávat vlastní slova, případně i celé věty ke zkoušení. A nebo přidat pouze slovo a program najde v databázi větu, kde se slovo objevuje, takže nemusíte si věty vymýšlet, či kopírovat odjinud, ale možnost tam určitě je.

Aplikaci bych asi nedoporučil úplným začátečníkům, hlavně kvůli překladům od googlu a samozřejmě tam není žádné vysvětlení gramatiky. Ale na zkoušení a rozšiřování slovní zásoby mi to přijde super, protože většina jazykových aplikací funguje na principu passive recall, kdy jen vybíráte z nabízených možností a takové učení rozhodně není efektivní. A dlouhou dobu jsem hledal alespoň trochu podobného jako englishme.cz, takže jsem rád, že aspoň na jiné jazyky mohu něco takového používat.

Budu rád, když sem napíšete svůj názor či zkušenost. Minulý rok během black friday/cyber monday měli slevu, tak jsem si koupil doživotní licenci v přepočtu za 1600 Kč (jelikož nemám rád subscription) a myslím, že se to určitě vyplatí, pokud se chce člověk zdokonalovat i v jiných jazycích než je angličtina.

Člověk nemůže aplikaci brát jako jedinou formu učení, ale jako doplněk mi to připadá fajn.

Skvělé, díky moc!
O vytvoření německé verze englishme.cz už nějakou dobu usiluji, ale je to technicky zatím nemožné. Takže studenti určitě rádi vezmou zavděk webem, na nějž odkazujete. :)

Paráda, snad německá verze englishme někdy vyjde, zájem by určitě byl. :)

Clozemaster jinak používám i na učení polštiny a ruštiny, takže mohu doporučit i další jazyky, pokud má někdo zájem.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od JK vložený před 3 lety

Paráda, snad německá verze englishme někdy vyjde, zájem by určitě byl. :)

Clozemaster jinak používám i na učení polštiny a ruštiny, takže mohu doporučit i další jazyky, pokud má někdo zájem.

Určitě využiji minimálně na francouzštinu, španělštinu a italštinu. :)

S německým (potažmo dalšími) englishme je potíž, že na všechno máme jen jednoho IT, který dělá celé Help for English a EnglishMe i Mein Deutsch. :(

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.