Mein Deutsch

Das Adjektivspiel

ELEMENTARY Vydáno dne 05.05.2020

Ke stažení a vytištění nabízíme několik her do hodin němčiny, ve kterých si studenti zlepší znalost přídavných jmen a jejich protikladů. Pochopitelně si tuto hru mohou zahrát i studenti sami.



Adjektivspiel

Německá přídavná jména jsou určitě důležitou součástí slovní zásoby. Dnes vám nabízíme seznam základních přídavných jmen a jejich protikladů. Také vám nabídneme hned několik her, které s tímto seznamem můžete se studenty hrát.

Níže najdete seznam 64 přídavných jmen, tedy 32 dvojic protikladů. Stačí na tabulku kliknout a otevře se vám soubor PDF, který si můžete pohodlně vytisknout:

Jak s tímto seznamem pracovat

Slovíčka si vytiskněte (pokud možno na tvrdší papír) a jednotlivé kartičky vystřihněte. Pokud narazíte na slovíčka, která vaši studenti ještě neznají, můžete je nejprve vysvětlit, nebo tyto kartičky jednoduše odstraňte. Pak si můžete zahrát jednu z těchto her:

pexeso

Klasické pexeso určitě není třeba představovat. Zde musí studenti hledat protiklady přídavných jmen. Je to aktivita určitě časově nejnáročnější, ale na druhou stranu se slovíčka stále opakují, takže si je pak studenti mohou lépe zapamatovat.

protiklady 1

Hra opět založená na protikladech, tentokrát se však nejedná o pexeso a proto je hra mnohem rychlejší. Kartičky leží na hromádce na stole a studenti si postupně vytahují vždy horní kartičku. Student, který je na řadě pak musí přídavné jméno přečíst a říct k němu protiklad.

Pokud bude protiklad znát, kartičku získává. Pokud protiklad znát nebude, je na řadě další student.

protiklady 2

Studenti pracují tentokrát ve skupinkách po dvou nebo po třech. Každá skupinka dostane jeden set těchto přídavných jmen. Úkolem je seřadit před sebou tato slovíčka do protikladů v co nejkratším čase.

stupňování

Tentokrát již nepůjde o protiklady, ale o stupňování. Kartičky jsou opět na hromádce uprostřed stolu. Student, který je na řadě, si vytáhne horní kartičku, kterou musí přečíst a přidat druhý a třetí stupeň.

vysvětlování

Tato hra je určena již pokročilejším studentům. Pravidla jsou opět velice jednoduchá. Studenti si postupně vytahují kartičky z hromádky a snaží se dané přídavné jméno vysvětlit. Nesmí však použít ani slovíčko z kartičky, ani jeho protiklad.

příklady

Kartičky opět leží na hromádce na stole. Student, který je na řadě, musí jednoduše vyjmenovat některá podstatná jména, se kterými se dané přídavné jméno může pojit, dokud někdo neuhodne, o které přídavné jméno se jedná.

Samostudium

Všechny tyto hry si samozřejmě mohou studenti zahrát i sami při samostudiu. Nemají však bohužel zpětnou vazbu.

Závěr

Věříme, že tento jednoduchý seznam ve svých hodinách němčiny využijete. Na výběr máte hned několik různých her. Do seznamu jsme se snažili dát nejdůležitější přídavná jména. Pochopitelně si můžete vyrobit podobné seznamy se slovíčky, která vašim studentům dělají problémy.

Pozn.: Námět na tuto hru jsme převzali z webu helpforenglish.cz s laskavým svolením autora Romana Svozílka.



Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Das Substantivspiel

Ke stažení a vytištění nabízíme jednoduchou hru do hodin němčiny, kdy studenti mají definovat daná podstatná jména. Pochopitelně si tuto hru mohou zahrát i studenti sami.

PRE-INTERMEDIATE

Das Tabuspiel #1

Dnes přinášíme jednoduchou hru, kterou můžete použít k oživení hodin němčiny. Hra je vhodná i pro samouky.

INTERMEDIATE

Das Tabuspiel #2

Dnes nabízíme pokročilejší verzi jednoduché hry, kterou můžete použít k oživení hodin němčiny. Hra je vhodná i pro samouky.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář