Mein Deutsch

Beim Zahnarzt: Perfekt-Übung

Komentáře k článku: Beim Zahnarzt: Perfekt-Übung

 

Mohla byste mi, prosim Vas, vysvetlit kdy se pouziva „weil“ a „da“ ve smyslu „protoze“? Doposud jsem si vystacil s jednoduchou mnemotechnickou pomuckou – „protoze“ na zacatku vety, lze pouzit „da“ /Da ich krank bin, bleibe ich zu Hause. Uz ale nejde pouzit ve vete Ich bleibe zu Hause, weil ich krank bin/. Ale Vy mate „da“ i uprostred vety /posledni veta/. Dekuji za vysvetleni. A gratuluji k velmi povedenym strankam.

C.

Dobrý deň, vďaka za feedback a pozornú otázku. :) Spojky „weil“ aj „da“ sa obe používajú v zmysle „pretože, lebo“ a môžete ich použiť v podstate synonymne:

*Ich bleibe zu Hause, weil ich krank bin.

Ich bleibe zu Hause, da ich krank bin.

Da ich krank bin, bleibe ich zu Hause.

Weil ich krank bin, bleibe ich zu Hause.*

Vaša poučka je v podstate správna v tom, že spojku DA sa zvykne používať na začiatku vety, ak ju však použijete i v strede vety, je to úplne v poriadku.

Ak by sme však šli do detailov, tak DA použijeme, ak chceme odôvodniť nejakú už známu príčinu (DA ich krank bin, bleibe ich zu Hause). Ak bola príčina doteraz neznáma a uvádzame ju ako niečo nové, použijeme skôr spojku WEIL (WEIL ich krank bin, bleibe ich zu Hause).

U slovesa SITZEN je jako správná odpověď uvedeno GEGESSEN.

Dobry den, cviceni dobre, jen se chci zeptat, proc se mi nezobrazuji spravne odpovedi? Dekuji

Dobrý deň, ak ste odpovedali nesprávne, ukáže sa Vám po vyhodnotení testu na doplneným slovom červené pole. Keď na ňom podržíte myšku, ukáže Vám Vašu a tiež správnu možnosť. Ak je Vaša odpoveď správna, je toto pole zelené a v tom prípade je Vaša odpoveď a správna odpoveď rovnaká.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.