Jste tu poprvé?

Vydáno dne 09.05.2018

Jak náš web funguje a co na něm najdete.



Jste tu poprvé?

Vítejte na internetových stránkách pro studenty němčiny, Mein Deutsch.

Provozovatelem stránek je firma Vitware s.r.o. (IČ 28815858). Chod stránek zajišťují Petr Hudík po technické a programové stránce a Mgr. František Barták po stránce obsahové. Patříme pod web Help for English (www.helpforenglish.cz).

V tomto článku bychom Vás chtěli seznámit se základními funkcemi tohoto webu a pomohli Vám, abyste již od začátku mohli stránky používat skutečně naplno.

Zdarma

Stránky Mein Deutsch (nemcina-zdarma.cz) jsou ZCELA ZDARMA pro všechny. Ano, je to pravda. Za nic na Mein Deutsch nebudete platit. Zdarma takto získáváte přístup k velkému množství studijních materiálů pro různé věkové kategorie a všechny úrovně pokročilosti.

Orientace na stránkách

Studijní materiály jsou na stránkách uspořádány do rubrik (gramatika, testy, četba, atd.). Výběr rubriky provádíte buď na hlavní stránce v hlavní nabídce a nebo v menu na levé liště.

Nabízíme v současné době dva základní typy materiálů:

Materiály jsou ve výpisu vpravo doplněny barevnou ikonkou s označením úrovně, pro kterou je daný článek/test určen. Toto označení je pouze orientační. Jste-li tedy mírně pokročilí (PRE-INTERMEDIATE), je pro vás vhodné učit se z článků ELEMENTARY, PRE-INTERMEDIATE a INTERMEDIATE. Co která úroveň znamená, se dočtete zde.

Materiály nejsou uspořádané podle toho, v jakém pořadí by je student měl procházet. Každý potřebuje něco jiného a v takovém množství článků / testů není možné vytvořit studijní plán, který by vyhovoval každému.

Pro snazší vyhledávání můžete použít vyhledávač v horní části levé lišty.

TIP: Pokud nevíte, jak začít, zkuste si projít nějaký obecný test (např. elementary či pre-intermediate). Po vyhodnocení zjistíte, ve kterých oblastech máte slabiny, a ty si na našich stránkách vyhledejte a prostudujte. Pracujte s různorodými materiály – nesnažte se do sebe nejdříve dostat všechnu gramatiku apod. Prokládejte gramatiku slovní zásobou, vše doplňujte četbou, zábavou apod.

Registrace

Stránky Mein Deutsch lze využívat i bez registrace. Registrace je však zdarma a přináší s sebou několik výhod:

Registrace je snadná a k ničemu Vás nezavazuje. Sdělíte nám a ostatním uživatelům pouze ty osobní informace, které uznáte za vhodné.

Registrace v Mein Deutsch je platná i na dalších webových stránkách provozovaných firmou Vitware, tedy helpforenglish.cz, englishme.cz, spanelstina-zdarma.cz, latina-zdarma.cz.

Důležité prvky

Stránky Mein Deutsch nabízí poměrně velký počet zajímavých prvků, které Vám usnadní a zpříjemní učení.

Interaktivní testy s vysvětlením

Všechny naše testy, cvičení a kvízy vyhodnocuje počítač. Po projití každé aktivity se tedy dozvíte, které vaše odpovědi byly správné a které ne. Program dokonce váš výsledek porovná s průměrným výsledkem všech ostatních uživatelů.

ZÁSADNÍ ale je, že naše testy nabízí i VYSVĚTLENÍ SPRÁVNÝCH A ŠPATNÝCH ODPOVĚDÍ. Nezůstaneme tedy u toho, že vám řekneme, která odpověď byla správná a špatná, ale také PROČ je správná odpověď právě tato a proč vaše odpověď byla špatná. Vysvětlení jsou v češtině či slovenčině!

Vysvětlení se u některých testů zobrazí automaticky po vyhodnocení:

U jiných je potřeba ukazatelem myši přejet přes barevnou ikonku, která se po vyhodnocení u každé odpovědi objeví:

Skrytý překlad

Příkladové věty v článcích o gramatice, slovní zásobě apod. jsou opatřeny tzv. skrytým překladem. Najdete-li vedle věty žlutou ikonku žárovičky, přidržte na ní ukazatel myši a přečtěte si překlad věty. Vyzkoušejte si příklad:

Herzlich willkommen! Mein Deutsch ist hier für Sie. TTT *1

Tisk

Pokud si stránku, kde takový prvek je, chcete vytisknout, vyberte si ‘verze pro tisk’ – program tyto skryté překlady očísluje a umístí je na konec článku jako poznámku pod čarou.

Anglický koutek

Víme, že mnozí z našich návštěvníků se kromě němčiny učí i angličtinu. Abychom jim studium usnadnili, obsahují některé naše články na konci tzv. “Anglický koutek”, kde se můžete dočíst o nejdůležitějších rozdílech či naopak podobnostech mezi němčinou a angličtinou týkajících se daného tématu. Nechybí ani odkazy na příslušné články na webu Help for English.

Dotazy a komentáře

Pokud se chcete při studiu na cokoliv zeptat, můžete k tomu použít jednu ze tří metod:

Neočekávejte, že my autoři nebo jiní uživatelé za vás budou vypracovávat domácí úkoly, překládat vám dlouhé texty apod., za které byste v agentuře zaplatili stovky korun apod. Možná tu někoho takového najdete, nezahlcujte ale prosím podobnými prosbami fórum. Potřebujete-li pomoci s domácím úkolem, napište např. jednu či dvě věty sami a potom na fóru poproste o vysvětlení, kontrolu chyb apod.

Při psaní komentářů dodržujte pravidla slušnosti a respektujte ostatní uživatele. Provozovatel stránek neručí za obsah komentářů a soukromých zpráv.

Objevili jste chybu / překlep?

V našich článcích se tu a tam objeví chybička či překlep. Na to prosím upozorněte autora článku pomocí SOUKROMÉ ZPRÁVY TTT *2, nikoliv prostřednictvím komentáře. Překlep okamžitě odstraníme, komentář však pod článkem zůstává navždy – po opravě chyby už ztrácí smysl.

Ještě jednou vítejte na našich stránkách. Ať se Vám u nás líbí a němčina s Mein Deutsch Vás baví!


Tento článek jsme převzali z webu helpforenglish.cz s laskavým svolením Marka Víta.

Překlad:
  1. Vítáme vás! Mein Deutsch je tu pro vás!
  2. ikonka tužtičky – “Kontaktovat autora”
Přepis bublinkové nápovědy: