Bildungsprämie a Weiterbildungsscheck

Vydáno dne 22.01.2012

Možnosti financování dalšího vzdělávání, rekvalifikačních kurzů nebo jazykových kurzů v Německu.



Nedávno jsem se čistě náhodou prostřednictvím reklamy v televizi dozvěděl o tzv. vzdělávací prémii (Bildungsprämie). Bylo to proto, že tato zajímavá akce, která původně měla končit 30. 11. 2011, byla o dva roky prodloužena (tzv. die 2. Förderphase). Myšlenka je podporávana spolkovým ministerstvem pro vzdělání a výzkum (Bundesministerium für Bildung und Forschung - BMBF) a podstatou je při splnění daných podmínek 50% spoluúčast (max. 500 Euro) ministerstva na financování Vašeho dalšího studia či zkoušek. Podrobné informace jsou k nalezení na internetových stránkách http://www.bildungspraemie.info. Najdete zde podmínky pro udělení prémie a kroky, jak postupovat při podání žádosti. Nikde jsem nenalezl podmínku, že žadatel musí mít německý pas a tak předpokládám, že mohou žádat všichni občané EU, kteří bydlí a pracují v Německu a jsou vedeni na německém finančním úřadu. Osobně jsem chtěl tuto možnost využít buď pro několikatýdenní jazykový kurz němčiny nebo pro plánované studium na německé vysoké škole, ale vzhledem k několika, pro mě ne zcela srozumitelným zákonným podmínkám ročních příjmů, budu ještě žádat o doplňující informace svou daňovou poradkyni a poté dodám upřesňující informace.
Když už jsem v hlavě nosil toto téma jako podklad pro článek na stránkách němčiny zdarma, tak jsem měl ve schránce informační leták (jaká náhoda) Saského ministerstva pro hospodářství, práci a dopravu (Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr) s tzv. Weiterbildungsscheck se zcela identickou ideou, ale zde podpůrné prostředky pocházejí od Saského státu a evropských sociálních fondů. Tento program běží jeden rok a finance byly využity především v oborech jako je zdravotnictví, správa a právo, technické a řemeslné obory, stavebnictví a zemědělství, informační technologie a marketing, ale také jazyky (1,5 %). Podmínkou je bydliště (Hauptwohnsizt) v Sasku. Zde je nutno podotknout, že Němci příliš nerozlišují hlavní nebo vedlejší, jakmile máte nahlášený pobyt v Německu a jste přihlášeni na místním úřadu, tak je česká adresa moc nezajímá. Na druhou stranu to zase znamená problém při uznávání dvojité domácnosti finančními úřady, kdy musíte těžce dokazovat, že jste pendler a bydlíte na dvou místech. Další podmínkou jsou minimální náklady na vzdělávání 650 Euro a dané vzdělávání nesmí být v souvislosti s požadavky současného zaměstnavatele. Pokud jsou Vaše hrubé měsíční příjmy v hlavním pracovním poměru do 2500 Euro, tak stát přispívá z 80 % na náklady. Pokud jsou příjmy mezi 2500 a 4150 Euro (náklady min. 1000 Euro), tak ze 60 %, ale musíte splňovat ještě jednu z následujících podmínek, být starší než 50 let, mít smlouvu na dobu určitou nebo částečný úvazek a nebo v poslední řadě se jedná o první akademické vzdělávání. Další informace naleznete na stránkách http://www.bildungsmarkt-sachsen.de/weiterbildung/weiterbildung_finanzieren/weiterbildungsscheck_sachsen.php. Na stránkách si můžete přímo vyhledat příslušné kurzy ve Vašem bydlišti. Stejně tak v prvním případě existuje celá řada institucí, které nabízejí možnost Bildungprämie při financování jejich kurzů.
Netuším, jak je to v ostatních zemích Německa, ale pokud máte nějaké informace či zkušenosti např. z Bavorska, tak prosím pište, může to být šance pro celou řadu Čechů, jak si zvýšit kvalifikaci a tím i konkurenceschopnost na německém trhu práce. Stejně tak budu vděčný za doplňující informace či korektury v předchozích dvou příkladech.

Přepis bublinkové nápovědy: